Volgende wedstrijd:


BVBA De Wolf Walter
Kerkstraat 48/0001
9255 Buggenhout
052/ 33 15 16

Voor al uw bankzaken!


Historiek

 

Dreamweaver CS3Bolas is - in alle bescheidenheid - een buitenbeentje in basketballand.

Onze club is ontstaan in de schaduw van Sint-Pieter- en Paulusabdij te Dendermonde en de abdijschool (internaat) die destijds onder ausiciëen van voornoemde abdij bestond.

De school was jarenlang prominent aanwezig op diverse provinciale interscholaire sportevenementen zodat vrij vlug de idee ontstond om in competitieverband aan te treden.

Uiteindelijk werd door een hechte groep vrienden beslist om in 1980 (29 mei) een basketbalploeg op te richten.

De ambities waren beperkt: eerst de vriendschap en het plezier, daarna de sport dat louter een bindmiddel was om vooral ex-leerlingen van het internaat na de humaniora samen te houden.

Bolas (basketbalclub oud leerlingen abdijschool) was alzo het kleine, sympathieke Dendermondse broertje naast het grote Hemaco (door fusie opgegaan in BBC Falco) en "de mannen van de statie", het inmiddels ter ziele gegane BBC Dendermonde.

Maar de gemoedelijkheid van onze club - haar handelsmerk -  was en is nog steeds overal gekend en maakte haar overal geliefd: van de jenever, het abdijbier tot de soep op het (koude) buitenplein in de begindagen tot de recreatieweekends en de wekelijkse vermaakuitstappen die er nu zijn.

Willy (‘nog een liedje?’), Monique (‘de mooiste glimlach van Buggenhout en omstreken’), ons aller Jefke (‘er hangt nog saus aan uw lippen’), Magda in Holland (‘u lust ook ei met duvel?’) en alle andere insiders zijn levende getuigen van de echte ziel van onze club.

A Laptop Computer

Twee kleine details in de marge hiervan zijn evenwel - waarde lezer - minder bekend: de clubkleuren en de mascotte.

De clubkleuren (aanvankelijk zwart - groen) refereren naar één van de oprichters van de club.  Dom Hildebert die als rasechte West-Vlaming en goede katholiek fervent aanhanger was van Cercle Brugge.

Cercle Brugge was voor hem hetzelfde als Bolas: de kleine broer, de underdog en vandaar de (logische) link met zwart - groen.

Nadat Bolas (om logistieke redenen) haar oorspronkelijke thuishaven (in het centrum van Dendermonde) verliet, werden de hoofdkleuren een eerste maal licht gewijzigd (zwart - geel), nadien een tweede maal (wit – groen), doch de gezonde spirit - de droom van Dom Hildebert - zijn gebleven.

Intussen (opnieuw noodgedwongen ingevolge de brand in de sporthal te Sint – Gillis – Dendermonde) huist Bolas in competitie te Buggenhout en recreatief keerde het ook deels terug naar Sint – Gillis – Dendermonde (nieuwe sporthal) alwaar we inmiddels stevig en sportief zijn ingeburgerd.

Dreamweaver CS3

Het enige wat onze club niet echt zelf koos, was de mascotte.

Integendeel waren het de andere provinciale clubs die (zeker in de begindagen van de club) tijdens de matchen op het vroeger buitenterrein (dikwijls in alle weer en wind), de idee van de mascotte hebben gevoed.

Het waren zij die Bolasspelers typeerden als 'kouwelijke veldmuizen', wellicht ook verwijzend naar de grote binnentuin van de abdij waar het oude buitenterrein gelegen was.

Het waren ook zij die niet begrepen dat de oud-leerlingen erin 'slaagden' vele paters (die tweewekelijks aantraden in klassiek zwart - grijs habijt) te overhalen om te supporteren, de bar te runnen, de tafel te doen, enz.

Jammer genoeg is dit stukje folklore voorgoed verdwenen.

Maar het idee van de grijze muis, het woelwater buiten in de koude en/of de schichtige zwart-grijze paters die zich (als muizen naar hun hol) na de match naar de zondagsvespers haastten (het zondagaperitief scherpte meestal de zangappetijt opmerkelijk aan) is voorgoed ingeworteld.

Bolas: de grijze muizen, maar nu in een gerieflijker sportzaal en zonder paters, spirnglevend en vooral met nog steeds veel ambiance.

En – wat men ook moge vertellen - steeds edel sportief: op en naast het basketterrein!
 

K. Maes
Oud-voorzitter VZW Bolas